Wednesday, December 1, 2010

Personaalne õpituba Aivile :)


Viimane seebiviltimine. Sinised seebid tegi Aivi
ja paar päeva hiljem tikkisime kaunistused peale.


Ühel õhtul tuli mulle külla Aivi, kaasas villaloor, seebid ja kommid J. Kommid olid muidugi teadagi kellele, aga vill ja seebid meile. Nimelt oli Aivil kindel ja vankumatu soov õppida seebiviltimist. Pärast sissejuhatavat mokalaata laotasime asjad lauale ja seebitegu võis alata. Aivi ei olnud varem viltinud, kuid etteruttavalt võin öelda, et nüüdseks on temast saanud Tõeline Tegija J. Näiteks eilsel päeval käis tema vahuste käte vahelt läbi kuus seepi. Kõik nüüdseks uues ja uhkemas kuues J.
Kes seepe viltinud, see teab, et tegu ei ole raketiteadusega, kuigi mõnes töö etapis võib see esialgu tõesti nii näida. Aga seda vaid esimene kord. Edaspidi läheb kõik juba lepase reega, sest seebitegu on üks vahva vee ja vahuga müttamine. Seepe on tore teha koos lastega, sest neile meeldib hirmsasti veega mängida. Sõltub küll lapse vanusest ja käelisest osavusest, kuid isiklikult olen lapsed kaasanud selles etapis, kus vilt juba seebil tugevamalt ümber ning vaja veel natuke teda silitada ja paitada. Nii saab ise juba järgmise seebi kallale asuda ning lastel ka rõõmu ja tegevust piisavalt. Kes paneb villaloori pakitud seebi enne viltima hakkamist õhukese nailonsuka sisse, see võib seebi muidugi kohe lapsele kätte anda.

Seekord kasutasime Pilvelammaste villaloori. Kaunistused tehtud sama firma mitmevärvilise merino villaga. Tikand peenvillase lõngaga.

Väga hea piltidega seebiviltimise õpetus (paraku inglisekeelne) on Mielke´s Fiber Arts lehel. Seal hõõrutakse seepi lõpus lainelisel alusel, kuid tegelikult saab ilma selleta hakkama.


Soap Felting: One evening last week I tought Aivi how to felt soaps. She had never done anything like that before. After a little chat we got down to the business. I can say with anticipation that Aivi is a pro by now – yesterday she felted six soapsJ.

I like including children, because they enjoy any activity involving water.

This time I used material from Pilvelambad. Embroidery is done with multicolored merino fibers and woolen yarn.  

I also found a good tutorial on how to felt soap here at Mielke´s Fiber Arts. You can follow the felting process with good pictures there.

No comments: