Sunday, August 28, 2011

Minu esimene Muhu tikand



"Oiiiii kui loll sa oled...", oli mu esimene mõte, kui olin ühe hingetõmbega ennast Isetegijates Muhu tikandi koostegemisse kirja pannud. Teema tundus nii ahvatlev, et ma üldse ei arutanud seda asja endaga läbi, vaid lihtsalt registreerusin. Mõtlesin, et mul üks talvel vilditud saunamüts, et teen midagi sinna peale, et tuleb juuube vägev asi välja. No vot, aga oleks pidanud ikka rohkem mõtlema, sest... ma ei ole kunagi midagi tikkinud, selles "tavalises" tikkimise mõistes. Kui see mulle pärast hurraaaga registreerumist koitis, siis ma olin natuke aega päris tumm... Einoh, loll mis loll - enne tegutseb ja alles siis mõtleb. Ma ei suutnud ennast ära imestada, kuidas teema ise oli mind nii köitnud, et oskused jäid täiesti tahaplaanile. Kui ma oma esimesest ehmatusest üle hakkasin saama, siis hakkas ka mõte uuesti tööle. Nojah, ma olen ju kunagi põhikooli ajal teinud pilutikandit, aga see on absoluutselt teine teema. Pealegi ei mäleta ma sellest enam suurt midagi. Ristpistet olen ka paaril korral proovinud, aga jah....Muhu tikand - ma olin ennast täitsa ülehinnanud. 


22 kasutuses olnud lõnga
 
Paar nädalat ei võtnud ma ostetud 37 peenvillast lõnga väljagi, sest ma ei olnud veel endaga päris ära leppinud. Toimetasin vaikselt muid asju nokitseda. Sain valmis vaiba ja heegeldasin veel üht-teist. Aga Muhu tikandi teemas käisin ikka piilumas, et mida teised juba teinud on. No seal on ikka väga ilusaid töid! Tikitud saunamütsi idee hakkas täiesti kohatu tunduma... ja otsustasin, et kui juba, siis juba, ja lähen täispanga peale välja ning teen endale diivanipadja. Ei mingit allahindlust endale. Kui ma siis projekti lõpukuupäeva endale meenutasin, siis avastasin, et septembri esimene nädal asun ma kohas, kus postituse tegemine raskendatud ja see tähendas, et ma pean augusti lõpuks töö valmis saama. Mõistsin, et aega ei ole enam palju. Kuskilt oli mällu jäänud kellegi targa inimese ütlus, et tikkida tuleb päevavalges ja aega läheb omajagu. Selge - tuli tegutsema hakata. Kuna ma tahtsin heledat patja ning Pärnust ma sellist villast materjali leida ei suutnud, siis võtsin kapist linase kanga. Kas villased lõngad või mulinee? Selgus, et tehakse nii ja naa. Kuna villase värvivalik oli kodus suurem, siis otsustasin nende kasuks. Raamatukogust "Muhu tikandi" raamat (Leida Kirst) kaenlasse ja mustrit valima. Õnneks leidsin üsna ruttu sobiva, lisasin nurka 3 maasikat ja kopeerisin mustri kangale - jupi kaupa, et tikin ühe motiivi ära ja siis kopeerin uue kõrvale jne.

Ausalt, nende kolme maasika tikkimine võttis mul peaaegu 2 tundi aega. Tikkisin kahekordse lõngaga ja ei saanud kuidagi värve sulanduma. Vahepeal tundus, et lõngakiht läheb juba liiga paksuks ja siis harutasin ebasobivad kohad uuesti üles ja tikkisin jälle. Ega ma nendega päris rahule ei jäänudki...

Järgmised detailid tegin kõik ühekordse lõngaga. Mulle sobis see palju paremini. Värvid sulandusid mõnusamalt ja ühtlasemalt.

Tikkisin 4 õhtut 2-3 tundi korraga (kuni päevavalgust jätkus). Õmblemine võttis vähe aega. Ega ma tikandiga 100% rahule ei jäänudki, aga eks ma teinekord harjuta jälle ja siis juba paremini ja tublimini ja osavamini ja...






Mõõdud 40x40cm.



Tagant lukuga, mille nähtavale jätsin.


Kuna mulle väga ei meeldi need lössakil padjanurgad,
siis seekord sai tehtud sellised.



Motiiv mustrist


12 comments:

Tiina said...

Kas sa tõesti tahad väita, et see on sinu kõige esimene muhu tikand ??? No ei ütleks seda mingist otsast. Minu meelest näeb see võrratu välja :)

Anita said...

Super- mega ilus! Tubli töö on tehtud!! Kiitus!!!! :)

Kardemumma said...

Lovely!

Liia käsitöö said...

Paistab nagu juba profi tikitud, väga ilus tikand! :)

Diana Tammann said...

Väga ilus! Tubli tüdruk. Tundib, et sa oled ennast ikka korralikult piitsutanud.
Mulle meeldib ka ühekordse lõngaga tikkida. Kuigi, jah, tikandi õpetajad soovitasid kahekordselt. Et katab kiiremini. Mul kisub ka sellisel juhul paksuks ja ropakas see töö.
Tulemiseks on sinul nüüd väga ilus padi. :) Ja tänan, padjanurkade eest. Mulle ka lössakad ei meeldi. Aga vaat pole tulnud selle peale, et nurgad üldse ära peita. :))

Martaberta Kompulsiivkuduja said...

No kui see on elu esimene Muhu tikand, siis on meil tegemist tikkimisgeeniusega. Sest see on üks väga ilus töö!

Helena (Jenniplika) said...

Aitäh kõigile väga heade ja innustavate sõnade eest :)
Eks see padi meeldib mulle endale ikka ka, aga ikkagi tunnen, et näiteks lehtede tikkimist pean ikka tublisti veel harjutama. Samuti oleks mooni jaoks vaja veel erinevaid toone, et üleminekuid paremini teha. Aga küllap ma seda kõike jõuan ka, vaja veel lihtsalt harjutada :)

Thank you, Kardemumma, for a kind word :)

Susa said...

See on küll väga ilus tikand! Ma olen kogu aeg arvanud, et esimene vasikas ei lähe tavaliselt aia taha ;) Armas padi ja tubli Sina!

Kadri Kivistik said...

Nii armas padi! Tõeline iludus!

Helena (Jenniplika) said...

No eks ma ikka väga püüdsin ka, eriti peale seda, kui sain aru, et ma ei oska. Olgu sellega tõestatud fakt, et kui ikka väga püüda, siis saab küll :)

Arella said...

Hmm, kui juba esimene töö nii kaunis on, mis siit siis edaspidi veel tulema hakkab!?

Helena (Jenniplika) said...

Juba tuli, aga hoopis midagi väikest :)