Monday, August 8, 2011

Kahe-tunni-kleidike...koos algelise õpetusega




Piltidel klõpsates näeb suuremalt


Lootuses, et suvi veel möödas ei ole, sai tehtud üks kleidike. Tegu on tõesti kahe-tunni-kleidikesega, sest maksimaalselt niikaua läheb aega kanga ja õmblusmasina kapist võtmisest kleidi selgapanemiseni. Järgmise teeks ilmselt juba veelgi kiiremini...




Asi sai alguse sellest, et mõnda aega tagasi tõi tädi mulle ühe kangatüki, mille ta teise ringi poest oli soetanud. Ütles, et lihtsalt ei saanud seda sinna jätta ja ehk saad siit midagi. Täpsemalt öeldes tõi ta mulle ülakardinatüki, sest just see see oli. Kangas ise aga ilus, tugev, heleroosa ja broderiipitsiline.


Mustri motiiv
 
Boonuseks oli see, et asi nägi välja täitsa uus.



Tuul sahistab kleidisabas
 

Tuli mõte teha sellest väike kleidike. Materjali oli nii palju, et ilmselt saaks sellest lausa 3 kleidikest, aga noh, niipalju ei lähe esialgu vaja :)

Kleidil on masinaga kroogitud ülaosa ja kaks traksikest, mis seljal risti sätitud, et paremini õlgadel püsiks.



Laps kleidiga ülirahul. Tollel päeva kui kleit pidi peo ajaks selga saama, söödi hommikusöök ülehelikiirusel ja kaoti märkamatult vannituppa. Mõnda aega hiljem saabus sealt paljas tirts, kes teatas säraval näol, et temal on hommikupesu ja hambapesu mõlemad tehtud - nüüd peab ta kleidi selga saama :o) Peaks vist igaks hommikuks uue kleidi õmblema...

Mida teeksin veel (mina, laps mitte):
Mul kavas kleit lapse tagant veel kord ära näpata, sest mind ennast segab see, et ülaserva krookimine lokib. See tekib paratamatult, kuna ülemine serv on 1x tagasi keeratud ning krookeniidiga läbi õmmeldud. Kahekordne kangas on jäigem ja krooked jäävad lõdvemad. Plaan oli juba kohe sinna käsitsi krookimisniit veel sissepoole lisada, kuid tirts saabus koju just hetkel, kui kleit valmis sai ja siis ei olnud enam aega mingisuguse niidiga jampsida. Nii kiire oli, et selga saada ja keerutada. Kusjuures lapsele endale meeldib, et ülaserv "sedapsi lokitab", aga emmele ei meeldi...Ei tea, kelle arvamus peaks peale jääma?

Kleidi õmblemise õpetus

Vaja läheb:
1. Kangast.
2. Kumminiiti ja õmblusniiti.
3. Triikrauda.
4. Õmblusmasinat.
5. Nööpnõelu.
6. Kui ei soovi samast riidest õlapaelu, siis selle asenduseks kandipaela, muud paela, pitsi vms.


Ülakardin, millel mina kardinapaela lihtsalt ära lõikasin, sest
ülejäänu oli piisav kleidi pikkuseks.  
  1. Lõika kangast välja vajaliku suurusega tükk, mille laius on lapse 2-kordne rinnaümbermõõt ja pikkus vastavalt sellele, kui pikka kleiti tahad teha. Kleidi pikkusele arvesta ka õmblusvarud (ülaserva 1,5cm ja allaserva 3cm, vastavalt soovile). Kleidi laiusele ei ole õmblusvarusid vaja eraldi arvestada, see on juba mõtteliselt 1,5cm arvestusega olemas. Kui kangas on mustriline, siis katsu sobitada tagaõmbluse muster ühilduma. Selleks võid vajadusel tüki pigem kuni 3cm kitsamaks kui laiemaks arvestada. 2-kordse rinnaümbermõõdu järgi tehtud kleit on nagunii seljas suhteliselt "ladnalt".

2. Palista kleidi üla- ja alaserv. Triigi ülaserv 1,5cm laiuselt tagasi ja alaserv 3cm tagasi. Õmble alaserva õmblus masinaga läbi (kui sa just ei tee seda käsitsi salapistes või kui see ei ole pitsiline, nagu minul).
 

Sik-sakitatud ääred, sest overloki väljatirimine tundus
nii väikese töö jaoks ajaraiskamine :)
 
3. Pooli masina alumiseks niidiks kumminiit ja ülemiseks pane tavaline õmblusniit. Aseta kleidi ülaosa masinale parem pool pealpool, sest tavaline õmblusniit peab jääma väljapoole ja kumminiit (mis kroogib) sissepoole. Nüüd vurista masinaga niipalju krookeõmblusi üksteise kõrvale, kuipalju sobilik tundub. Krookeõmbluste tegemist alusta kleid ülaservast, siis on hea järgmisi õmblusi sinna paralleelselt kõrvale teha ja saab töö käigus vaadata, kas juba piisab.



Kumminiit ja tavaline õmblusniit

 

Krookimine paremalt poolelt.
 
4. Kui krookeõmblused tehtud, siis ühenda tagaõmblus arvestades õmblusvaruks 1,5cm. (Teine variant on ühendada kõigepealt tagaõmblus, triikida see laiali, keerata tagasi 1,5cm ülaservast ja siis krookida masinaga paremalt poolelt krookeõmblused. Minule tundus esimene variant sobilikum.)



Mustrisseviidud tagaõmblus
 
5. Mõõda sobilik pikkus ja laius traksidele ja õmble need valmis. Kui soovid, võid samast riidest tehtud trakside asemele kasutada kandipaela, muud paela, pitsi vms.



Selline näeb kleit välja enne õlapaelte lisamist
 
6. Pane kleit lapsele selga ja kinnita traksid esialgu nööpnõeltega. Lase lapsel paar tiiru, kükki, kummardust, kniksu ja kraapus teha ning veendu, et traksid õlgadelt alla ei vaju. Tagant risti asetatud traksid seda üldjuhul ei tee.

7. Õmble traksid masinaga kleidi külge.

8. Triigi kleit ja pane selga.

9. Mine poodi või kapi juurde ja vali kangas, et ka endale sarnane kleit õmmelda.


Broderii lähemalt

Ma oleksin väga tänulik, kui keegi võtaks vaevaks ja kommenteeriks, kas see õpetus on arusaadav või ei. Teinekord teaks siis ehk paremini, kuidas midagi sellist üles märkida.

Aga igatahes - tänan, et külastasite ja lugesite!


11 comments:

Kadri Kivistik said...

Oh kui äge kleit! Ma juba jupp aega mõtlen, et tuleb endalegi taoline kleidike õmmelda, aga pealehakkamisest on puudus. Sinu kirjutatud juhend aga lausa kutsub õmblema! Minu jaoks oli küll kõik väga arusaadav :) Aitäh sulle!

Diana Tammann said...

Armas kleidike:)Pole ime siis, et hommikused toimingud olid kihku-kähku tehtud. :)

Õpetus on väga hea. Selge ja arusaadav. Eriti meeldis punkt 9. :) Ootan kleiti ;)

Helena (Jenniplika) said...

Aitäh, Kadri ja Diana :)
Väga tore, kui on arusaadav, siis on julgust teinekord ka mõni õpetus üles riputada.

Pisi-Pisi said...

Kuidas täiskasvanule kangast arvestama peaks, kas ka 2x rinnaümbermõõt?

Anita said...

Ma teadsin,e t tubli oled aga, et nii tubli. Super armas kleidike igastahes! :)

Helena (Jenniplika) said...

Aitäh kommentaaride eest :)
Pisi-pisi: võib 2x, aga võib ka pisut vähem. Nõks selles, et kui teed väga kitsa, siis näiteks pika kleidi puhul jääb sammumisel kleidi altserv väheke takistama. Samuti peab ikka 2x tegema siis, kui puusaümbermõõt on märksa suurem kui rinnaümbermõõt. Samas võib selle kroogitud osa eraldi teha ja siis seelikuosa sinna külge õmmelda, siis saab teha seeliku ka hoopis avarama või altpool laienevaks. Krookniidiga masinal krookides on võib-olla kaval ühe proovitüki peal katsetada, kui palju ta krookimisel riiet kokku tõmbab. Selle järgi saab ka vajaliku ümbermõõdu välja arvutada (nagu kudumisel proovilapi tegemine). Eks ta natukene igaühe keha järgi katsetamine ole.

Ma loodan, et mu mõtted olid arusaadavad :)

Anita - no eks ma püüan ikka paremuse poole :o)

Anonymous said...

See on väga hea õpetus, õppisin tänu sellele kumminiidiga krookima. Varem olen otsinud sellist õpetust netist tulutult. Veelkord suured tänud ja kindlasti jaga oma teadmisi ka edaspidi

Helena (Jenniplika) said...

Aitäh, Anonymous, selle kommentaari eest. Väga kosutav on kuulda, et kellegi õpetusest abi on :o)

Unknown said...

Olen juba ammu otsinud mingit sellist head õpetust, et oma tirtsule ilus suvekleit teha. Suured tänud!

Helena (Jenniplika) said...

Aga palun, Sonja :)

Sirli said...

Aitäh sellise kleidi tegemise õpetuse eest! Ka minagi tahtsin juba ammu oma lapsepõlves ribadeks kantud kleiti uuesti "taasavastada" (nüüd küll ikka veidi suuremana :)) kuid ei teadnud kuidas ning mismoodi täpselt teha. Juhuslikult sattusin just Sinu kodulehele ning loetud-mõeldud-tehtud. Väga hästi oli aru saada kirjeldusest ning super ilus kleit tuli. Lihtne ja armas:) Täpsustuseks vaid nii palju, et minulgi tuli 2x ümbermõõt veidi liiga lai, aga võtsin siis laiuspidi jupi maha ning sain õige suurusega kleidi kätte.