Monday, January 3, 2011

Bareti kudumine - õpetus

"Mina olen ka üks neist kellele nt lõngatokid poest järgi longivad, tahan ma või ei :) Aga kuidas oleks selle bareti kudumise õpetusega :S Nii sooviks :)"
Nii kirjutas Diana mulle juba 15. detsembril 2010 Roosa postituse kommentaaris. Lubasin vastust paari päeva pärast, kuid paraku on sellest saanud juba paar nädalat. Aga parem hilja, kui mitte kunagi, seega - siin see on.
Õpetus ei ole väga detailne kirjeldus, sest see sündis loomise käigus ja kõik käis tunde järgi. Kahandasin silmi just seal, kus parasjagu tundus õige olevat. Pähe proovimine ja lauale laotamine aitasid tõhusalt kaasa :)

Olgu ette öeldud, et barett on suhteliselt lohvakas. Kes tahab ja kes koob lõdvalt (mina just tugevalt), see võib kaaluda isegi silmade vähendamist näiteks ühe mustrikorra võrra. Arvan, et ajapikku võib vaja minna sooniku lõpuringile ühe väikese roosa organzapaelakese ajamine, mis hoiaks teda liigselt välja venimast, sest lõngad olid väga pehmed. Peas aga hästi mõnus. Tegelikult oleks võinud bareti diameetri ära mõõta, aga see turgatas mulle alles nüüd pähe. Kahjuks olen hetkel baretist kilomeetrite kaugusel :)

Jõudu tööle!






 
Shetlandi pitskude ehk Vana Kiltkivi.











1. Alustasin 80 silmaga nr 3 varrastel.
2. Kudusin 2:2 soonikut ca 4cm.
3. Vahetasin vardad nr 3,5 vastu viimasel sooniku real. Samal real lõin juurde 46 silma ja rea lõppedes oli varrastel 126 silma (80+46=126). Silmad püüdsin juurde luua ühtlaste vahedega enamjaol pahempidiste silmade vahel. Natuke sobitamist oli, aga hiljem ei ole midagi häirima hakanud.
4. Nüüd mahub baretile 7 mustrikordust (7x18=126 silma).
5. Muster on 4-realine.
6. Koo mustrit 9 kõrgust ehk 36 rida (9x4=36 rida).
7. Hakka iga 2-3 rea tagant mustri alg-lõppkohtades kahandama. Täpselt ei oskagi öelda, kuidas see samm seal kahandamisel oli, aga ise proovisin pidevalt pähe ja panin lauale ja jälgisin, et kahandades kenasti keskele kokku kõik jookseks. Lõppjärgus kahandasin ka juba nendes kohtades, kus muidu on õhksilmuste osa. Jätsin lihtsalt osad õhksilmused loomata. Seda peab jälgima, et kõik kahandused toimuksid ühe mustrikorra osas võrdselt mõlemalt küljelt, sest muidu jääb muster ebaproportsionaalne.
8. Minu baretil on kokku 16 mustrikõrgust. Lõpuks jäi vist 8 silmust, mis ma kõik kokku tõmbasin.

Ehk on arusaadav ja kui midagi segaseks jääb, siis küsige.

2 comments:

Diana Tammann said...

Ma juba hakkasin endas kahtlema... nagu ei mäletanud, et olen õpetust küsinud. ;)) Eks, ei tasu nii isekas olla, on ka teisi Dianasid. :)))
Aga juhend kulub ikka marjaks ära... mine tea. :)) Tänud!

Helena (Jenniplika) said...

Ja-jaa, see oli sulle üllatus, eksju :)
Aga ma kunagi arvasin, et ma ei hakka iial baretti kandma, aga näe, nüüd kannan ja koon ka veel! Ära iial ütle iial.