Monday, May 16, 2011

Lõngakauss...Yarn-bowl




Siin ta on, minutehtud pesa töösolevale lõngakerale. Selle kausi tegemisel oli mitmeid "agasid", mis panid kahtlema, kas ese lõpptulemusena ikka valmis saab ehk terveks jääb.

Teadupärast voolitakse ese pehmest savist välja ja jäetakse mõneks päevaks õhu kätte kuivama, et siis seejärel keraamikaahjus enam kui 1000C juures põletada. Pärast see vajadusel lihvitakse. Sellele järgneb glasuurimine ehk siis pintsliga vedela värvi pealekandmine ja taaskord keraamikaahjus kõrgel temperatuuril põletamine.



Valmis kauss


Selle töö juures oli väljakutseks lõngakanali tegemine, sest kogu see keerduv osa ei tahtnud pehme savina kuidagi õigesti püsida. Nii saigi see algselt kuvamise ajal kokkumurtud paberitükiga toestatud - muud ei olnud käepärast. Paber muljus saviga kokkupuutuvates kohtades servad karedaks, kuid pärast eelpõletust sai see kõik korda lihvitud. Seda oleks saanud vast teha ka enne eelpõletust, kuid ma ei julgenud teda üldse puudutadagi, et muidu murdub veel ära ka.



Värskelt voolitud ja kuivama jäetud.
Toestuseks kokkuvolditud paberitükk.
 

Õnneks eelpõletuses jäi kõik terveks. Seejärel lihvisin ümarviiliga aukude servad ja liivapaberiga lõngakanali siledaks. Peab ju sile olema, muidu ei jookse lõng hästi ja haagib ennast kinni.

Glasuuriks kasutasin antratsiiditooni, mille osaliselt maha hõõrusin. Tulemus on minu jaoks imeline, sest mulle hirmasti meeldib selline söestunud mulje, mille see glasuur tekitab. Seest on kauss valge glasuuriga.


Kausile on tehtud kuivatatud taimedega muster.


Nüüd ma siis loodan, et lõngakauss on piisav motivaator, et ma suudaks lõpetada ühe Haapsalu salli kudumise, mis juba oi-oi kui pikale on veninud...

I made this yarn-bowl for myself as a motivator to finish one Haapsalu shawl that I have been knitting for oh-so-long time... On the outside I used anthracite glaze, that I just love for it´s mysterious tone when it is rubbed off a bit. In the inside I used milky white glaze.

2 comments:

Ülle said...

Lõngakauss on väga vahva ja vajalik asi...Sinu oma on kihvt! Ma just nägin (esimest korda:) ) lõngakausse viimases ajakirjas "Designer knitting"...mõtlesin, et vaat mis vahva asi olemas.

Helena (Jenniplika) said...

Ma sain ka sellisest asjast, nagu lõngakauss, aimu alles möödunud sügisel :) Lähemal uurimisel selgus, et hästivarustatud kaubandusvõrgus on neid plastmassist versioonina saada küll. Aga kuna mulle plastmass eriti ei meeldi, siis polnudki muud valikut, kui... :o)