Wednesday, January 26, 2011

Haapsalu sall



Proovitöö vardaga nr 4
 

Ma olen haige...Haapsalu salli järele. Ja selle nakkushaiguse sain Isetegijate foorumist. Ühel sombusel õhtul, kui kodus oli maad võtnud vaikus, lugesin ühe jutiga läbi kõik 55 lehekülge Haapsalu salli teemast. Ja siis ma taipasingi, et täiuslikust õnnest just see sall mul puudu ongi J. Ostsin ka raamatu ja see kahtlemata süvendas mu seisukohta veelgi. Seejärel asusin lõngaotsingutele ja tahtsin väga saada Ogre lõnga, kuid Pärnus seda paraku müügil ei ole. No ja kuna kudumise häda oli juba väga suureks paisunud, siis ostsingi esialgu Aade ehk siis Raasiku ühekordse villase. Paraku oli seda poes järel vaid hallides toonides – valgest ei jälgegi. Juurde pidavat tulema alles veebruaris. Kuid õnneks on mul Tallinnas „salaagent”, kellele Ogre lõnga tellimus sisse sai antud. Esialgu siis pidin leppima halliga.



Proovitööd: vasakul vardaga nr 4, paremal vardaga nr 3
 

Pärast lõngaostu ja kui kodus oli taas maad võtnud vaikus, istusin pidulik tunne südames diivanile ja hakkasin pihta. Kõik puha raamatu järgi – veniv silmuste ülesloomine, nr 3 vardaga kudumine ja viljapeamuster nr 5 leheküljelt 139. Tegin proovitöö, niisutasin ja venitasin. Kuid kuidagi tihe jäi see kude, ei olnud sellist õhulisust nagu eeldasin. Kratsisin kukalt, võrdlesin lõngade „tehnilisi andmeid” ja jõudsin järeldusele, et see lõng on lihtsalt liiga jäme. Lisafaktor ilmselt seegi, et ma koon suhteliselt tugevalt. Natuke veel kuklakratsimist ja valmis plaan B – kududa vardaga nr 4.

Kõik algas otsast – veniv silmuste loomine, nr 4 vardaga kudumine ja viljapeamuster nr 5 leheküljelt 139. Tegin 2x laiema proovitöö, niisutasin ja venitasin. Ohoo – asi hakkas ilmet võtma! Muster joonistus välja selgemalt, üldmulje oli õhulisem ja haapsalusallilikum J.



Sall ja proovitöö
 

Järgmisel päeval lõin salli silmad vardale ja hakkasin kuduma. Tegelikult oli kogu ürituse osas väike kahtlus hinges, sest see lõng on ikka väga ebaühtlane, kuigi pärast proovilapi venitamist see silma ei paistnud. Aga kududes märkad küll kogu aeg, et lõnga jämedus on ikka väga vahelduv. Aga nüüdseks on ca 60 ripsirida kootud ja tundub, et tööst saab asja. Ma olen järginud mõnede Isetegija foorumlaste mõtet, et äärepitsi kudumise ja külgeõmblemisega hakkan tegelema alles siis, kui asi sinnamaale jõudnud on, ennem ei tasu muretseda.

Aga kodus on juba „salaagendi” poolt toodud Ogre lumivalge ootamas, kuid lubasin endale, et ennem teen siiski halli valmis. No võib-olla proovin ka vahelduseks valgest mõned proovilapid kududa, aga kindlasti rohkem mitte....loodetavasti...

Oh, ma nii loodan, et sall tuleb ikka ilus ja ootuspärane. Suvel oleks ju nii kena sellega Haapsalus promeneerida...


I´m infected... obsessed with the idea about Haapsalu shawl. It happened after reading all the 55 pages in www.isetegija.net I also bought a book about it and became even more infected J. This book is also available in English, in case You are interested. And then it hit me – this shawl is what makes my life perfect J!
Unfortunately I wasn´t lucky enough to find the right yarn in Pärnu, but my lovely „secret agent” agreed to bring me some from Tallinn. But since I was so inspired I just had to start knitting. I bough gray yarn but must admit that it´s far from perfect. It is very choppy and often I find myself thinking that it will brake. But it hasn´t yet. I usually make a swatch before knitting something for the yarn I´ve never used before and so I did this time. I must say, that after wetting and stretching it looked nice and the choppy yarn didn´t catch my eye. The right yarn is already waiting its turn, but I promised myself, that I´ll finish the gray one first. I hope to keep my promise J.

6 comments:

Diana Tammann said...

Armas. Tead, ma hakkasin sellele viljapea mustrile teise pilguga vaatama. Varem ta mulle nii kena ei tundunud. Vot mis teeb üks proovilapp. ;)
Ära seda teist proovilappi Marisele luba :P Ei, ei taha omale. ;) Nägin isetegijas imearmast linast kotti, haapsalu salli motiiv teale aplitseeritud.
Haapsalus oleks muidugi imekena promeneerida sall õlul ja Pärnuski võib uhkelt sellist salli kanda. :) Ja jalutada on küll kus. :)))

Helena (Jenniplika) said...

Diana, sina juba siin, ma arvasin, et sa tööl :))
Tead, sellega on nüüd selline jama, et ma andsin selle väiksema proovilapi juba Marisele ära. Ta käis eile mul veel uksevahelt küsimas, et millal ta ikka selle endale saab ja ma siis täna allusin survele. Aga suurem on alles :) Ma peaks nüüd kuidagi selle linase koti pildi üles leidma, saaks ehk inspiratsiooni suurema proovitüki osas.

Rees said...

Jagan su põnevust ja ootan tulemust! Hästi vahva, et proovilappidega mässata viitsid, need annavad ikka hea info enne tegema asumist. Jõudu varrastele!

Anonymous said...

promineerida :)

Helena (Jenniplika) said...

Jaaa, ortograafilises mõttes on Anonymousel kahtlemata õigus, et sisse on lipsanud näpuviga :) Aga kui asjale huumoriga vaadata, siis "promineerima" võiks olla ju "prominendina ringi jalutama". Haapsalu sall on ju ometigi väga prominentne aksessuaar :o)
Aga nüüd vigade parandust tegema...

Helena (Jenniplika) said...

Rees - aitäh! Eks ma ole elu (enda) kogemustest õppinud, et proovilappi tasub ikka teha küll :)